26.9.2021. 20:42
0
Laschet nezadovoljan rezultatom, Zeleni imaju razloga za slavlje
Kandidat za kancelara ispred unije CDU/CSU Armin Laschet rekao je večeras da se vodi tijesna borba u izbornoj noći, ali je i poručio da unionisti žele voditi novu vladu.

Na početku obraćanja u izbornom štabu on je naglasio da se po prvi put nakon 16 godina Angela Merkel nije kandidovala za kancelara, tako da su unionisti u izbornu trku ušli bez „bonusa“.

„Znali smo da će biti teško i da ćemo imati tijesnu borbu. Još nemamo konačne rezultate. Ali već sada možemo reći da ne možemo biti zadovoljni rezultatom“, konstatovao je Laschet, čija je stranka dobila najmanji procenat glasova u historiji.

Rekao je da u svakom slučaju ishod glasanja stavlja Njemačku, ali i CDU/CSU, kao i sve demokratske stranke pred veliki izazov, jer je neophodno postaviti smjernice za naredne godine.

„To ne može učiniti samo jedna stranka, potrebno je da prevaziđemo sve razdore i da sarađujemo. Po prvi put ćemo imati tročlanu vladu“, naglasio je on.

Brojka Zelenih od 15 posto osvojenih glasova, prema izlaznim anketama, je fantastična, rekla je kandidatkinja te stranke za kancelara Annalena Baerbock.

„Imamo mandat za budućnost“, rekla je.

Dodala je da je zemlji potreban novi početak i „klimatska vlada“.

Zeleni su, prema prvim anketama, najjača stranka u Berlinu, gdje su osvojili 23,5 posto glasova.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.