12.4.2024. 20:33
0
Njemačka deportuje priznatog hiruga palestinskog porijekla: Želi ga spriječiti da govori o zločinima nad civilima
Globalno priznati plastični hirurg i rektor Univerziteta u Glazgovu doktor Ghassan Abu-Sittah priveden je na aerodromu i čeka deportaciju.

On je trebao govoriti na Berlinskoj konferenciji, ali je priveden na aerodromu. On je nedavno služio u Gazi, a ovog mjeseca izabran je za rektora Univerziteta u Glazgovu.

- Njemačka deportacija dr. Abu-Sittaha je goli čin autoritarne cenzure, više u skladu s politikom diktatura poput Saudijske Arabije i Kine nego demokratije koja poštuje prava - rekla je Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica DAWN-a.

Ghassan Abu-Sittah je britanski državljanin palestinskog porijekla koji praktikuje medicinu u Londonu, a prethodno je bio na čelu Odsjeka za plastičnu i rekonstruktivnu estetsku hirurgiju bolnice Američkog univerziteta u Bejrutu, gdje je osnovao Program za medicinu sukoba – Globalni zdravstveni institut na Američkom univerzitetu Bejruta.

Abu-Sittah je radio kao hirurg za “Medicin sans Frontiers” u brojnim konfliktnim zonama širom svijeta, uključujući Gazu, Jemen i Irak. Proveo je mjesece u Gazi liječeći ratne ranjenike nakon izraelskog napada na tu teritoriju i opširno je dokumentovao zločine kojima je tamo svjedočio, uključujući ponovljene izraelske napade na bolnice i medicinsko osoblje. Doktor je danas stigao u Berlin da iznese primjedbe na konferenciji.

Na aerodromu su ga njemačke granične sigurnosne snage zadržale tri sata i rekle mu da mu neće dozvoliti da uđe u zemlju dok se održava konferencija. U trenutku pisanja ovog teksta, dr. Abu-Sittah čeka svoju prisilnu deportaciju nazad u London.

Nikaragva je 1. marta podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde optužujući Njemačku da je pomagala i podržavala izraelsku genocidnu politiku u Gazi kršeći Konvenciju o genocidu pružanjem političke, finansijske i vojne podrške Izraelu dok se vojna kampanja nastavlja u Gazi, i obustavom finansiranja glavne humanitarne agencije UN-a u Gazi, UNRWA.

Sud također saslušava tužbu Južne Afrike protiv Izraela zbog genocida i utvrdio je da su akcije Izraela uvjerljivo genocidne. Izrael nije postupio u skladu sa naredbama suda da okonča ubijanje i ranjavanje Palestinaca i dozvoli da pomoć nesmetano uđe na teritoriju.

- Ovo je pokušaj Njemačke da ušutka svjedoke i zastraši ljude poput mene koji su pružili dokaze ICJ-u i MKS-u - rekao je dr. Abu Sitta za DAWN. 

Njemačka me pokušala spriječiti da na konferenciji pružim dokaze o svom ličnom iskustvu doktora u Gazi, ističući napade na bolnicu Al-Ahli, ali svojim naporima da me ućutkaju, samo će privući više pažnje na izraelske zločine, dodao je on.

Njemačka je uvela teška ograničenja kako bi spriječila javne proteste i govor protiv izraelskih zločina u Gazi. Njemačke vlasti su kaznile i povukle sredstva sa univerziteta i kulturnih institucija koje su dijelile informacije i kulturne događaje o izraelskoj okupaciji i aparthejdu, kao i o tekućem ratu u Gazi, te pokušale ugasiti organizacije koje nastoje braniti palestinska prava.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.