25.11.2021. 17:32
0
Evropske zemlje traže više dopunskih vakcina protiv COVID-a, vakcinacije za djecu
Europske zemlje proširile su dopunsku vakcinaciju protiv COVID-19 i počele s planovima za cijepljenje male djece u četvrtak dok se kontinent borio s porastom broja slučajeva korona virusa i zabrinutosti zbog ekonomskih posljedica.

Češka vlada proglasila je vanredno stanje na 30 dana zbog porasta broja slučajeva korona virusa, dok je Njemačka prešla prag od 100.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

Evropa je u srcu najnovijeg talasa COVID-19, prijavljuje milion novih infekcija otprilike svaka dva dana i trenutno čini skoro dve trećine novih infekcija širom svijeta, prenosi Reuters.

Evropska komisija je u četvrtak predložila da će stanovnici EU morati da imaju dopunske vakcine ako žele da idu u drugu zemlju u bloku idućeg ljeta bez testova ili karantina.

U Francuskoj su vlasti najavile da će dopunske injekcije biti dostupne svima starijima od 18 godina, a ne samo starijima od 65 godina i onima koji imaju osnovne zdravstvene probleme.  Mnoge zemlje uvode ili povećavaju upotrebu dopunskih vakcina, iako Svjetska zdravstvena organizacija želi da se najranjiviji ljudi širom svijeta prvo potpuno vakcinišu.


U Africi, gdje je samo 6,6% stanovništva od 1,2 milijarde u potpunosti vakcinisano, mnoge zemlje se bore s logistikom ubrzavanja svojih kampanja vakcinacije jer se isporuke vakcina konačno pokreću, rekao je u četvrtak šef afričkog tijela za kontrolu bolesti.

Broj novih dnevnih slučajeva u Njemačkoj u četvrtak je dostigao rekord od 75.961, a ukupan broj umrlih dostigao je 100.119 od početka pandemije, prema Institutu za zarazne bolesti Robert Koch.


Podaci pokazuju da porast utiče na moral potrošača u najvećoj evropskoj ekonomiji, smanjujući poslovne izglede u božićnoj sezoni kupovine.


Nacionalni emiter NOS izvijestio je u četvrtak da je vodeći tim za upravljanje epidemijom holandske vlade savjetovao zatvaranje restorana, barova i prodavnica koje nisu neophodne do 17 sati.  kao dio novog paketa mjera izolacije, ali vlada je trebala donijeti odluku tek u petak.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.