26.11.2021. 17:44
0
FDA-Merck pilula efikasna protiv COVID-19, rizici će se razmotriti
Američki savezni zdravstveni regulatori tvrde da je eksperimentalna pilula protiv COVID-19 američke farmaceutske kompanije Merck efikasna protiv virusa, ali će tražiti od vanjskih eksperata da razmotre rizike od defekta pri rođenju ili ostalih potencijalnih problema tokom trudnoće.

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) objavila je svoje analize pilule uoči javnog sastanka u narednoj sedmici na kome će akademici i ostali eksperti razmotriti njenu sigurnost i efikasnost. Od agencije se ne zahtijeva da slijedi savjete grupe.

Naučnici FDA saopćili su da su njihove analize otkrile nekoliko potencijalnih rizika, među kojima su moguća toksičnost i defekti pri rođenju. Uzimajući u obzir te rizike, FDA će tražiti od svojih savjetnika da preporuče treba li se lijek zabraniti tokom trudnoće ili može li biti dostupan kod određenih pacijenata.

U okviru takvog scenarija, FDA je saopćila da bi na pakovanju lijeka trebala biti postavljena upozorenja o rizicima tokom trudnoće, ali bi doktori još imali opciju da preporuče lijek u situacijama u kojima njegovi benefiti nadmašuju njegove rizike za pacijente, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.