1.12.2021. 19:51
0
Neki republikanci u američkom Kongresu pokušavaju zatvoriti vladu, zbog mandata i vakcina
Napori američkih zakonodavaca da održe rad američke vlade naišli su na kamen spoticanja u srijedu jer je grupa tvrdolinijaških republikanaca zaprijetila da će pokušati blokirati svaki plan koji bi omogućio nastavak mandata za vakcinu protiv COVID-19.

Kongres ima rok u petak do ponoći da donese mjeru koja će nastaviti financirati operacije savezne vlade ili se suočiti s djelomičnim zatvaranjem tokom pandemije što bi bila politička sramota za demokrate predsjednika Joea Bidena, koji usko kontroliraju oba doma Kongresa. Tvrdolinijski klub za slobodu republikanskog doma pozvao je kolege u Senatu u srijedu da glasaju protiv bilo koje mjere, poznate kao "stalna rezolucija", koja bi podržala Bajdenove zahtjeve da radnici u saveznim izvođačima i velikim kompanijama prime vakcinu protiv COVID-19, piše Reuters.


"Koristite sva proceduralna sredstva koja su vam na raspolaganju da odbijete pravovremeno usvajanje CR osim ako to ne zabranjuje finansiranje - u svim aspektima - mandata vakcine i njihovo sprovođenje", napisala je grupa u otvorenom pismu najvišem republikancu u Senatu Mitchu McConnelu.

McConnell je ranije ove sedmice rekao da je uvjeren da će mjera koja finansira vlada biti usvojena. Republikanci u Predstavničkom domu nemaju dovoljno glasova da blokiraju zakon. Ali većina zakona zahtijeva 60 glasova za napredovanje u ravnomjerno podijeljenom Senatu od 100 mjesta, tako da bi demokratama bila potrebna podrška najmanje 10 republikanaca u Senatu da bi došli do glasanja o usvajanju.


Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je novinarima da razgovori s McConnellom o finansiranju vlade "postižu dobar napredak". On je odbacio prijetnju Kluba slobode.

"Imaćemo totalni haos", rekao je Šumer.

"Na liderima s obje strane je da osiguraju da se to ne dogodi." Drugi zakonodavci su predložili da bi jedan od načina za rješavanje problema bio da se dozvoli odvojeno glasanje o mandatima za vakcinu.


Pregovori između dvije strane fokusirani su na to koliko dugo će nastaviti finansirati vladu. Demokrate žele da produže trenutne nivoe finansiranja samo do januara, a zatim donesu nove zakone o potrošnji, dok republikanci pozivaju na odlaganje do kasnijeg proleća, što bi ostavilo potrošnju na nivoima dogovorenim kada je republikanac Donald Tramp bio predsednik.


Bidenova administracija blokirana je u utorak na sudu da provede dva mandata koji zahtijevaju da se milijuni američkih radnika cijepe protiv COVID-19, što je ključni dio njene strategije za kontrolu širenja koronavirusa, navodi Reuters.


Jedan savezni sudija privremeno je blokirao provođenje vladinog mandata za zdravstvene radnike. Drugi je blokirao administraciju da provede propis da novi vladini ugovori moraju uključivati klauzule koje zahtijevaju da se zaposlenici izvođača vakcinišu. Demokrate su bile ogorčene na zahtjev konzervativnih republikanaca. "Mislim da smo usred krize javnog zdravlja. A zahtjevi za vakcinom su razumne mjere javnog zdravlja u ovom konkretnom trenutku", rekao je novinarima predsjedavajući demokratskog kluba Hakeem Jeffries.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.