4.1.2022. 13:52
0
WHO: Dodatni dokazi o blažem obolijevanju od omikrona
Pojavljuju se dodatni dokazi da omikron varijanta virusa korona pogađa gornji respiratorni trakt i izaziva blaže simptome nego prethodne varijante, izjavio je zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Vidimo sve više i više studija koje ukazuju da omikron inficira gornji dio tijela. Za razliku od drugih, koji mogu da izazovu tešku upalu pluća", izjavio je u Ženevi zvaničnik WHO-a za incidentne situacije Abdi Mahmud.


On je dodao da bi ovo mogle da budu "dobre vijesti". Mahmud je rekao da visoka prenosivost omikrona znači da će postati dominantan na mnogim mjestima za nekoliko sedmica i da predstavlja prijetnju po zemlje koje imaju veliki procenat nevakcinisanog stanovništva.


On je ukazao na povoljne rezultate studije iz Južnoafričke Republike, ali je dodao da treba biti oprezan, pošto ta zemlja, između ostalog, ima mlađu populaciju. Na pitanje da li je potrebna specifična vakcina protiv omikrona, Mahmud je rekao da je prerano da se to kaže i naglasio da je neophodna globalna koordinacija i da ne treba ostaviti komercijalnom sektoru da sam odlučuje o tome.


(SRNA/ K.Bešlija) 

 
CovidWHO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.