23.1.2022. 9:38
0
Požar u Kaliforniji izazvao masovne evakuacije i zatvaranje autoputa
Požar površine 1.500 hektara u blizini obalne zajednice Big Sur u Kaliforniji izazvao je evakuacije i zatvorio dio glavnog autoputa, rekli su državni i lokalni zvaničnici u subotu.

Požar u Koloradu, koji je aktivan od petka, bio je obuzdavan za 5 posto, saopćilo je kalifornijsko odjeljenje za šumarstvo i zaštitu od požara (Cal Fire).   Deo državnog autoputa 1 u dužini od 20 milja, slikovite rute sjever-jug na obali Pacifika, zatvoren je od blizu plaže grada Carmel-by-the-Sea do državnog parka Andrew Molera, prenosi Reuters.


Oko 400 ljudi u okrugu Monterey evakuirano je iz 1.100 objekata, rekla je glasnogovornica američkog Crvenog križa, pozivajući se na izvještaje okruga.   Četiri osobe i kućni ljubimac ostali su prenoćiti u skloništu u lokalnoj školi, saopštio je Crveni krst.   Kalifornija već dugo ima aktivnu sezonu požara, ali posljednjih godina, podstaknuta barem dijelom klimatskim promjenama, postala je duža i kažnjiva.


Prošle godine je sezona požara počela neuobičajeno rano usred tekuće suše i niskih nivoa u rezervoarima, rekao je Cal Fire.  Samo u januaru 2021. država se borila sa 297 požara na 1.171 hektaru, saopštila je kancelarija,  piše Reuters


Požar u Koloradu jedini je požar naveden na Cal Fire listi incidenata do sada 2022. godine.   Ove godine, Kalifornija se također bori sa vjetrovima Santa Ane.  Upozorenje o jakom vjetru je na snazi za ovu oblast, sa mogućim udarima do 70 milja na sat (112,65 km/h), prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.   Ali vjetar se poboljšao i predviđa se da će ostati slab tokom vikenda, saopštio je Crveni krst.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.