23.2.2022. 19:33
0
Sankcije EU-a: Na listi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Marija Zaharova
Evropska unija je službeno usvojila prvi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na odluke Moskve o priznanju područja Donjecka i Luganska i na najavljeno slanje vojske u ta područja.

Odluka je usvojena nakon što je završen postupak u kojem su sve zemlje članice dale potporu sankcijama.

Unutar postojećeg okvira za sankcije, EU je sada proširio restriktivne mjere na svih 351 zastupnika ruske Dume, koji su 15. februara glasali za priznanje nezavisnosti samoproglašenih "republika" Donjecka i Luganska.

Sankcije se uvode i za dodatnih 27 istaknutih pojedinaca i pravnih subjekata koji su imali ulogu u potkopavanju ili ugrožavanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

To uključuje članove vlade, koji su bili uključeni u nezakonite odluke, banke i poslovne ljude koji finansijski ili materijalno podržavaju ruske operacije na teritorijima Donjecka i Luganska ili imaju koristi od njih, više vojne oficire koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji te pojedince odgovorne za vođenje rata dezinformacijama protiv Ukrajine.

Zabranjuje se i trgovina između EU-a i i dijelova područja Donjecka i Luganska pod ruskom kontrolom. Sankcije uključuju i sektorsku zabranu finansiranja Ruske Federacije, njene vlade i centralne banke.

Ograničavajući mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU-a, Unija nastoji ograničiti finansiranje agresivnih politika.

EU ističe da je spreman usvojiti opsežnije političke i gospodarske sankcije u slučaju potrebe. Odgovarajući pravni akti, uključujući imena sankcioniranih osoba i pravnih subjekata, uskoro će biti objavljeni u službenom listu EU-a.

BBC javlja da su među sankcionisanim i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova. Izvori su naveli da će Šojgu i Zaharova biti među onima kojma će biti zabranjena putovanja u EU i da će im biti zamrznuta imovina.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.