8.3.2022. 12:30
0
Svjetske cijene pšenice oborile rekord iz 2008
Globalne cijene pšenice premašile su prethodni rekord koji je zabilježen 2008. Globalne cijene hrane također vrtoglavo rastu.

Informaciju je objavio Bloomberg, prenosi Ukrinform.

Svijet se suočava sa velikom nestašicom žitarica, jer je rat zapravo zaustavio više od četvrtine svjetskog izvoza pšenice.

U tom kontekstu, njegove cijene fluktuiraju na rekordno visokom nivou.

Na primjer, Chicago futures su pali na 12,02 dolara (277,9 dolara po toni) po bušelu (1 bušel pšenica = 60 lb ≈ 27.216 kg (277,9 dolara) nakon što su porasli na 13,63 dolara (315,1 dolara po toni), što je istorijski maksimum na licitaciji.

Trgovina kukuruzom se približava najvišem nivou od 2012. godine, dok su soja i palmino ulje dostigli rekordno visok nivo.

"Globalni troškovi hrane su već rekordni, a porast cijena žitarica i jestivog ulja od ruske invazije samo će ih povećati, gurajući sve više ljudi u glad i povećavajući državnu potrošnju na subvencije za hranu", navodi se u izvještaju.

Napominje se da će u martu ministri poljoprivrede G7 održati poseban sastanak na kojem će razgovarati o uticaju tekućeg rata u Ukrajini na globalnu sigurnost hrane, kao i o načinima stabilizacije tržišta.

Kako je objavljeno, kampanja sjetve u Ukrajini 2022. će početi tamo gdje je to moguće, uzimajući u obzir neprijateljstva koja su u toku. Ministar agrarne politike Roman Leshchenko naglasio je da poljoprivrednici trebaju nastaviti svoj posao.


(Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.