22.4.2022. 18:25
0
Italija i Španija rade na sporazumu o jačanju saradnje
Italija i Španija rade na sporazumu o jačanju saradnje i snažnijim bilateralnim odnosima, saopćio je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio u petak.

Pisajući na Twitteru nakon sastanka sa španskim Ministrom vanjskih poslova Jose Manuelom Albaresom, Di Maio navodi da su obje zemlje potvrdile svoju snažnu osudu ruskog rata i podršku ukrajinskom narodu.

U martu je italijanski premijer Mario Draghi saopćio da je razgovarao sa španskim kolegom Pedrom Sanchezom o ideji izgradnje plinovoda između dvije zemlje u okviru planova lišavanja Evrope od snabdijevanja ruskim gasom.

Italija, koja zadovoljova 40 posto svoji potreba za gasom iz Rusije, bori se da pronađe alternative i da diverzificira svoje snabdijevanje iz raznih izvora nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Španija ima najveće kapacitete regasifikacije u Evropi, ali je transport gasa u Evropu preko Pireneja problematičan zbog uskih grla.

U naporu da se liši oslanjanja na Rusiju, Draghijeva vlada potpisala je ugovore u posljednjim sedmicama kako bi ojačala uvoz iz nekoliko afričkih zemalja, prenosi Reuters.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.