7.3.2024. 21:10
0
Španija daje 20 miliona eura agenciji UN-a kao pomoć Palestincima
Vlada Španije saopštila je danas da će uputiti dodatnu pomoc´ od 20 miliona eura agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), kako bi se to tijelo izborilo sa humanitarnom situacijom u Pojasu Gaze.

To je saopštio španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albarez na zajedničkoj konferenciji za novinare u Madridu sa šefom agencije UN-a Filipom Lazarinijem.

Lazarini je izrazio nadu da će odluka španske vlade podstaći neke od zemalja koje su nedavno obustavile pomoć toj agenciji UN-a, da je nastave.

Prema njegovim riječima, 16 zemalja je obustavilo pomoć UNWRA-u i to predstavlja 450 miliona dolara (oko 410 miliona eura).

Lazarini je pozvao na otvaranje kopnenih prelaza prema Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć stizala tim putem, jer operacije ispuštanja iz vazduha imaju ograničenu efikasnost.

Španski ministar je rekao da će pomoć agenciji UN-a stići za četiri do šest nedjelja i dodao da je prošle nedjelje odlučeno da se pomogne i sa 3,5 miliona eura.

Albarez je pozdravio prošlonedjeljnu odluku Evropske unije da odobri pomoć od 50 miliona eura za UNRWA.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.