2.5.2022. 11:30
0
Ruske snage nastavile masovno granatiranje fabrike Azovstal nakon napora za evakuaciju
FOTO: Sky News
Invazitori su nastavili masovne napade na metaluršku tvornicu Azovstal u Mariupolju ubrzo nakon što je grupa civila koja se tamo sklonila evakuirana ranije u nedjelju.

Ovo je na nacionalnoj televiziji objavio komandant 12. brigade Nacionalne garde Denys Schleha, javlja dopisnik Ukrinforma.

Prema riječima komandanta, neprijatelj svakim danom sve jače gura da preuzme kontrolu nad lokalitetom.

"Kada su okupatori propustili da realizuju svoje prioritetne planove, počeli su da uništavaju područje težim oružjem. U posljednja dva dana, dok se izvodila akcija uklanjanja lokalnog stanovništva iz postrojenja, najavljen je prekid vatre, a dva dana  Ali čim je i poslednji civil (iz grupe odobrene za evakuaciju u nedelju - prim. aut.) napustio fabriku (ubrzo nakon toga - prim. aut.), postrojenje se ponovo našlo pod vatrom, jer je bilo svih vrsta naoružanja.  zaposlen", rekao je Šleha.


Odvojeno, komandant je pojasnio da, prema njihovim procjenama, u bunkerima Azovstal još uvijek ima nekoliko stotina civila, među kojima i do 20 djece.

“Takođe bismo jako voljeli da se našim ranjenima, kojih je do sada bilo oko 500, puste iz Azovstala i želimo da se odvezu naši poginuli saborci, kojih je također jako veliki broj”, rekao je Nacional  Guardsman.

On je naglasio da će ukrajinske snage koje drže elektranu nastaviti da izvršavaju svoje zadatke do kraja.

Momci već 67 dana odbijaju (neprijatelja - prim. aut.) i, vjerujem, učinili su sve što je bilo moguće i nemoguće, i nastavljaju.  I ispunit ćemo sve postavljene zadatke i braniti svoju Domovinu.  Ali potrebno je pružiti priliku da se završi radnja koja se odnosi na civile (evakuacija – prim. aut.), da se odatle izvuku ranjeni i mrtvi, a ako je moguće – da se evakuiše osoblje garnizona”, rekao je on.


Prva grupa od oko 100 civila, odobrena za evakuaciju iz metalurškog kombinata Azovstal u Mariupolju, koji kontinuirano granatiraju ruske okupacione snage, sada kreće na teritoriju pod kontrolom Ukrajine, navodi se u ranijim izvještajima.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.