4.5.2022. 21:17
0
Američke federalne rezerve povećale kamatne stope za 50 baznih bodova ili 0,5 posto
Američke federalne rezerve povećale su u srijedu referentnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova nakon završetka dvodnevnog sastanka, odnosno za 0,5 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Agresivnim potezom Centralne banke, najvećim povećanjem stope od 2000. godine, referentna stopa je dovedena u raspon od 0,75 do 1 posto, s prethodnog nivoa od 0,25 do 0,5 posto, a sve u cilju borbe protiv rekordno visoke inflacije.
 
“Inflacija je i dalje povišena, što odražava neravnotežu ponude i potražnje u vezi s pandemijom, višim cijenama energije i širim pritiscima na cijene”, navodi se u saopštenju iz Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC).

Američko Ministarstvo rada objavilo je da je godišnja potrošačka inflacija u SAD-u povećana za 8,5 posto u martu ove godine, što je najveći rast od decembra 1981.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.