13.9.2022. 8:45
0
Novi sukobi na granici Armenije i Azerbejdžana
Armenija i Azerbejdžan u utorak su izvijestili o velikim graničnim sukobima u kojima su azerbejdžanski vojnici poginuli u najnovijoj razmjeni vatre.


Česti su izvještaji o oružanim sukobima duž njihove zajedničke granice od kraja rata između Jerevana i Bakua 2020. oko sporne regije Nagorno-Karabah.

- U utorak u 00:05 po lokalnom vremenu, Azerbejdžan je započeo intenzivno granatiranje, artiljerijom i vatrenim oružjem velikog kalibra, na položaje armenskih vojnih snaga u pravcu gradova Goris, Sotk i Jermuk - saopćilo je armensko ministarstvo odbrane, prenosi France 24.

U saopćenju se navodi da je Azerbejdžan takođe koristio dronove. Ali azerbejdžansko ministarstvo odbrane optužilo je Armeniju za "subverzivna djela velikih razmjera" u blizini graničnih okruga Daškesan, Kelbajar i Lačin, dodajući da su njeni vojni položaji "pod neprijateljskom vatrom, a gađaju ih minobacačima".

- Ima gubitaka među azerbejdžanskim vojnicima - navodi se.

Sjedinjene Države pozvale su na okončanje sukoba u ponedjeljak navečer, a državni sekretar Antony Blinken rekao je da su SAD "duboko zabrinute" zbog situacije, uključujući "najavljene napade na naselja i civilnu infrastrukturu" u Armeniji.

- Kao što smo odavno jasno rekli, ne može biti vojnog rješenja za sukob. Pozivamo da se odmah prekine bilo kakva vojna neprijateljstva - rekao je Blinken.

Prošle sedmice, Armenija je optužila Azerbejdžan za smrt jednog od svojih vojnika u pucnjavi na granici. U augustu je Azerbejdžan saopćio da je izgubio vojnika, a vojska Karabaha je saopćila da su dva vojnika ubijena, a više desetina ranjeno.


(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.