24.11.2022. 10:04
0
Afganistanske žene protestvuju uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
FOTO: Radio Slobodna Evropa
Desetak afganistanskih žena nakratko je protestovalo danas u Kabulu, tražeći priznavanje njihovih prava uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Afganistanske žene su istisnute iz javnog života od povratka talibana na vlast u augustu 2021, ali su male grupe organizirale brze proteste koji se obično završavaju brzo, a ponekad i nasilno, piše AFP.

"Borit ćemo se za svoja prava do kraja i nećemo se predati", pisalo je na transparentu jedne od sudionica demontracija.

Većina žena nosila je tamne sunčane naočale, glave su im bile prekrivene velom, a kirurška maska im je skrivala lice.

Talibanski borci pratili su proteste dok su susjedstvom kružili automobili označeni logom obavještajnih službi.

Otkako su talibani preuzeli vlast, većina državnih službenica izgubila je posao, ili su slabo plaćene da ostanu kod kuće.

Afganistanke protestuju 1. oktobra zbog napada na studente u Kabulu dan ranije.

Ranije ovog mjeseca talibani su zabranili ženama ulazak u parkove, sajmove, teretane i javna kupatila. Škole za tinejdžerice također su zatvorene u većem dijelu zemlje, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u svijetu se obilježava 25. novembra.

Prema Ujedinjenim narodima, nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja najraširenije kršenje ljudskih prava u svijetu. Pogađa svaku treću ženu, a ova statistika se nije promijenila u posljednjih deset godina.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.