26.1.2023. 15:29
0
Izraelski predsjednik Herzog poziva EU da intenzivira borbu protiv antisemitizma
Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je u četvrtak Evropu da se bori protiv antisemitizma "po svaku cijenu", suočen sa zabrinjavajućim porastom mržnje koja se širi prvenstveno putem interneta.

- Slika je veoma zabrinjavajuća, antisemitski diskurs ne raste samo unutar mračnih režima, već i u srcu slobodnog demokratskog Zapada - rekao je Herzog u govoru u Evropskom parlamentu povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust.

- Mržnja prema Jevrejima i dalje postoji. Antisemitizam i dalje postoji. Poricanje holokausta i dalje postoji - kazao je on.

Herzog je ukazao na izvještaje koji pokazuju porast incidenata antisemitizma, posebno na internetu gdje se "širio rekordnom brzinom pritiskom na dugme".

- Pozivam vas, izabrani zvaničnici Evrope, nemojte stajati po strani, morate pročitati znakove upozorenja, otkriti simptome pandemije antisemitizma i boriti se protiv nje po svaku cijenu - rekao je.

U izvještaju EU iz novembra navodi se da su dezinformacije i mržnja prema Jevrejima "cvjetale" na internetu tokom ruske invazije na Ukrajinu, dodatno pogoršavajući trend pokrenut tokom pandemije Covid-19.

Stručnjaci su istakli rizik od "lažnih narativa" koji potpiruju antisemitizam, jer Rusija nastoji da opravda svoj rat zloupotrebom termina kao što su "nacistički" i "genocid" da opiše vladu u Ukrajini.

Izvršni organ EU predstavio je prvu strategiju bloka od 27 zemalja za borbu protiv antisemitizma u oktobru 2021. godine kada su Jevreji u Evropi prijavili porast mržnje.

Herzog je također upozorio evropske političare da ne miješaju kritiku Izraela s negiranjem "samog postojanja Države Izrael".

Zemlje EU imaju različite pristupe Izraelu i blok se često bori da formira jedinstven stav o sukobu sa Palestincima.

EU i Izrael su prošle godine ponovo započeli sastanke zajedničkog vijeća nakon decenijske pauze uzrokovane ljutnjom Izraela zbog kritika Brisela o proširenju naselja na Zapadnoj obali, koja su nezakonita po međunarodnom pravu.

Ali povratak Benjamina Netanyahua kao premijera na čelo najdesničarske vlade u zemlji umanjio je nadu u poboljšanje odnosa.

Herzog je pozvao zemlje EU da "prošire, prodube i ojačaju naše partnerstvo".

- Moramo raditi zajedno kao jedinstvena zajednica, odlučna i kohezivna, protiv sila tame i mržnje koje su prijetile da nas unište - rekao je.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.