6.3.2023. 22:02
0
Izraelski parlament obnovio zakon o zabrani spajanja palestinskih porodica!
Izraelski parlament (Knesset) odobrio je u ponedjeljak produženje privremenog zakona na još godinu na osnovu kojeg je spriječeno spajanje palestinskih porodica, javlja Anadolija.

Zakon se odnosi na spajanje porodica i blokira automatsko pravo na izraelsko državljanstvo, ili boravak u toj zemlji za Palestince na osnovu braka s izraelskim državljanima.

Obnavljanje zakona usvojeno je sa 20 glasova za u odnosu na devet protiv, navodi se u saopštenju Knesseta.

Taj zakon, usvojen 2003. godine u jeku Druge intifade, palestinskog ustanka protiv okupacije, svake godine se obnavljao.

Zakon se uglavnom odnosi na Palestince koji žive u istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) ili u Izraelu i koji su u braku sa Palestincima sa Zapadne obale ili Gaze. Zakon zabranjuje tim porodicama da dobiju boravišne dozvole u Izraelu.

Prema zakonu, ministru unutrašnjih poslova nije dozvoljeno da daje državljanstvo ili boravišnu dozvolu u Izraelu bilo kojem državljaninu Iraka, Irana, Sirije i Libana.

Članica Knesseta Iman Khatib-Yasin opisala je obnavljanje zakona kao “potpunu suprotnost demokratiji”.

“To je samo po sebi rasizam. Svaki put kada moraju da obnove svoj privremeni boravak, plaše se trenutka kada će im biti rečeno da napuste (Izrael, op.a.) i da budu odvojeni od svojih supružnika ili djece”, rekla je Khatib-Yasin.

Prema palestinskim i izraelskim nevladinim organizacijama, hiljade je palestinskih porodica na koje se pomenuti zakon odnosi.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.