23.3.2023. 20:35
0
Lideri EU podržali plan da Ukrajini bude poslata artiljerijska municija
FOTO: Kyriakos Mitsotakis (AP)
Lideri Evropske unije podržali su plan prema kojem će Ukrajini biti poslato milion metaka artiljerijske municije u narednih 12 mjeseci.


Takva odluka je donijeta zbog toga se Ukrajina suočava s nestašicom municije nakon više od godinu dana borbi, prenio je AP.

Estonska premijerka Kaja Kalas iznijela je prošlog mjeseca ideju da EU uspostavi zajednički plan nabavke sličan onom koji je osmišljen tokom pandemije koronavirusa za kupovinu vakcina.

"Najhitnija potreba Ukrajine je brzo slanje municije, jer bi to moglo donijeti prevagu u ovom ratu", rekla je Kalas.

Prema različitim procjenama, Ukrajina ispaljuje 6.000-7.000 artiljerijskih granata dnevno, što je oko trećine ruskog ukupnog broja.


(A.R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.