5.4.2023. 9:16
0
SAD pozdravljaju prijem Finske u NATO i pozivaju Tursku i Mađarsku da ratifikuju i ulazak Švedske
SAD su formalno pozdravile Finsku kao 31. članicu NATO-a i pozvale Tursku i Mađarsku da brzo odobre i ulazak Švedske, javljaju agencije.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo prošlog maja, nakon ruske agresije na Ukrajinu. Njihovo članstvo nisu odobrile Turska, a potom i Mađarska iz različitih razloga. Američki predsjednik Joe Biden pohvalio je nordijske zemlje zbog toga što su „jake demokratije“ s vrlo sposobnim vojskama koje „dijele naše vrijednosti i viziju svijeta“.

„Kada je Putin pokrenuo svoj brutalni rat agresije protiv naroda Ukrajine, mislio je da može podijeliti Evropu i NATO. Pogrešio je“, rekao je Biden.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je da je pridruživanje Finske historijski dan i osvrnuo se na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„U iskušenju sam da kažem da je to možda jedina stvar za koju možemo zahvaliti gospodinu Putinu, jer je on ubrzao nešto za što tvrdi da želi spriječiti“, rekao je Blinken.

Američki predsjednik je rekao da su Evropa i NATO ujedinjeniji nego ikada, obećavajući da će sačuvati transatlantsku sigurnost i zajedno braniti „svaki pedalj teritorije NATO-a“. Finska je postala 31. članica NATO-a u rekordnom roku, za manje od godinu dana.

Biden je rekao da ga raduje pridruživanje Švedske u NATO. On je ohrabrio Tursku i Mađarsku da „bez odlaganja završe svoje procese ratifikacije“.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.