24.4.2023. 10:27
0
Ukrajinci tvrde: Sukobili se Wagner i ruska regularna vojska
FOTO: AP
Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga je u svom jučerašnjem izvještaju objavio da je sukob između vojnika ruske vojske i zloglasne grupe plaćenika Wagner eskalirao u pucnjavu. Ukrajinci navode kako se sve dogodilo u okupiranom gradu Stanica Luhanska u Donjeckoj oblasti.

- Dvije strane (različite ruske snage) pokušavaju prebaciti odgovornost za vlastite taktičke pogrešne procjene i gubitke jedna na drugu - stoji u izvještaju. Dodaju kako je u sukobu bilo stradalih na obje strane, prenosi Kyiv Independent.

Iako se nisu pojavili nikakvi vanjski dokazi koji bi poduprli tvrdnju o pucnjavi, poznato je da su Wagnerove snage često ulazile u verbalni sukob s ruskim ministarstvom odbrane na višem nivou. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin je u februaru optužio vodstvo ministarstva za "izdaju" jer njegovim snagama nije dostavljeno potrebno streljivo.

Tada je na društvenim mrežama čak objavio fotografiju za koju tvrdi da prikazuje desetke mrtvih Wagnerovaca. Za njihovu smrt okrivio je "one koji su trebali riješiti problem opskrbe Wagnera dovoljnom količinom streljiva".

Inače ruske snage su u potpunosti okupirale Luhansku oblast početkom jula prošle godine nakon zauzimanja Lisičanska, posljednjeg većeg grada u oblasti koji je bio pod ukrajinskom kontrolom.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.