26.6.2023. 9:19
0
Kakva se sudbina piše Wagneru i Prigožinu nakon pobune?
FOTO: SPUTNJIK/AP
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u subotu da je šef Wagnera pristao napustiti Rusiju i otići u Bjelorusiju kao dio dogovora o okončanju njegove oružane pobune, dok će optužbe protiv njega za organiziranje pobune biti odbačene.

Peskov je dodao da su Vladimir Putin i bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko Prigožinu garantirali ličnu sigurnost.

Trenutno boravište šefa Wagnera nije poznato. Zadnji put je viđen kako napušta ruski grad Rostov-na-Donu kasno u subotu, u društvu mnoštva muškaraca koji su se okupili oko njega, piše Guardian.

U audio poruci snimljenoj nedugo prije odlaska iz grada, Prigožin nije spomenuo egzil u Bjelorusiju, umjesto toga rekao je da je naredio svojim trupama da se vrate u njihove terenske kampove u područjima istočne Ukrajine pod ruskom okupacijom, gdje su se uz njih borili regularni vojnici Rusije.

Vojska se povukla iz Moskve, Putin se obratio javnosti

Prigožin je od tada bio neuobičajeno šutljiv, s obzirom na njegovo često korištenje društvenih medija. Mnoga pitanja u vezi s njegovom budućnošću ostaju bez odgovora, ne samo njegova razina slobode i sigurnosti, što može ovisiti o tome šta će raditi u Bjelorusiji.

Putinov autoritet i reputacija pretrpjeli su trajnu štetu kao rezultat pobune, a Prigožinova kontinuirana prisutnost u javnosti mogla bi dodatno potkopati kredibilitet Kremlja. Ali poznato je da je Prigožin nemilosrdna i ambiciozna figura i neki promatrači sumnjaju da će se zadovoljiti prijevremenom penzijom u Bjelorusiji.

Gdje su sada Wagnerovi vojnici?

Kada je Prigožin u petak navečer najavio svoju pobunu, rekao je da zapovijeda snagama od 25 hiljada vojnika. Nakon što je preuzeo kontrolu nad Rostovom na Donu, grupa od pet hiljada ljudi navodno je poslana sjevernije prema Moskvi prije nego što im je naređeno da zaustave svoje napredovanje u regiji Lipetsk, oko 250 milja južno od ruske prijestolnice.

Šef regije Lipetsk rekao je u nedjelju ujutro da su sve Wagnerove snage napustile njegovo područje; borci plaćenici također su snimljeni kako napuštaju Rostov na Donu kasno u subotu, zajedno s Prigožinom. Nije odmah bilo jasno idu li sve trupe u svoje baze u istočnoj Ukrajini, kao što je izjavio Prigožin.

SAD je imao informaciju da Prigožin priprema izazvati rusku vojsku

Dok je Wagnerov marš trajao manje od 24 sata, čini se da je grupa nanijela određenu štetu ruskoj vojsci. Rybar, dobro povezan ruski Telegram kanal, prenio je da su Wagnerovi lovci oborili sedam helikoptera, što je rezultiralo smrću 20 ruskih vojnika.

Znači li ovo kraj za Wagner

Prigozhin je izgradio Wagner u moćnu silu tokom godina intervencija diljem Afrike, Bliskog istoka i – u novije vrijeme – Ukrajine.

Ali u subotu je Kremlj nagovijestio raspuštanje grupe, a Peskov je rekao da će borci koji nisu sudjelovali u maršu potpisati ugovore s ministarstvom odbrane.

Putin je prethodno rekao da bi sve “dobrovoljačke jedinice” trebale potpisati ugovore do 1. jula čime bi bile pod kontrolom ministra obrane Sergeja Šojgua.

Peskov je dodao da Wagnerovi borci koji su sudjelovali u pobuni neće biti procesuirani, s obzirom na njihova “prošla postignuća na frontu”.

Kako se Prigožinova pobuna razvijala, njegovu poslovnu stranicu na VK ruskoj platformi društvenih medija, zatvorile su ruske vlasti. Zatvoreno je i nekoliko Wagnerovih regrutnih centara diljem zemlje.

Uprkos naizgled neuspjeloj pobuni i izjavama Peskova, čini se da su Wagnerovi borci u subotu bili u slavljeničkom raspoloženju, veseleći se dok su napuštali Rostov na Donu. Nekoliko Telegram kanala povezanih s Wagnerom bilo je slično optimistično, sugerirajući da je ustanak postigao svoje ciljeve.

Analitičar ukazao na važan detalj: “Pogledajte reakciju ruskog stanovništva”

Vjeruje se da je Prigožin izuzetno popularan među svojim Wagnerovim trupama, a mnogi borci navodno su mu lično odani. Jedan bivši zapovjednik Wagnera rekao je Guardianu da je “malo vjerovatno” da će se mnogi vojnici pridružiti redovnoj ruskoj vojsci.

“Wagnerove trupe neće se boriti za vojsku”, rekao je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, ističući: “Ili Wagner ili ništa”.

Kako će se situacija reflektirati na Afriku?

Prigožinova budućnost također će imati važne implikacije za Afriku, kontinent na kojem je Wagner stalno širio svoj politički, vojni i ekonomski utjecaj.

Wagner ima oko pet hiljada vojnika stacioniranih diljem Afrike, a kompanije povezane s Prigožinom potpisale su ugovore o sigurnosti i vojnoj pomoći s vladama Srednjoafričke Republike i Malija.

Također se vjeruje da je Kremlj koristio Wagnerovu grupu u obje te zemlje kako bi ih uvukao u orbitu Rusije, na veliki užas njihove bivše kolonijalne sile, Francuske.

Wagnerov mogući odlazak stvara nove neizvjesnosti za vlade u Africi koje su se oslanjale na grupe u pogledu sigurnosti i mogao bi zakomplicirati geopolitički utjecaj Moskve na kontinentu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.