30.4.2023. 22:04
2
Bliže se izbori u Turskoj, a Erdogan nikad nije bio bliže porazu
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Kemal Kilicdaroglu, njegov glavni suparnik, privukli su danas velike mase ljudi, dvije sedmice prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

"Jeste li spremni za 14. maj? Jeste li spremni prepuniti glasačke kutije?" upitao je Erdogan u parku u Ankari, pozivajući pristaše koji su se okupili u velikom broju, da pokucaju na vrata neodlučnih birača.

"Naš narod će ih, ako Bog da, ukloniti s političke pozornice!" zagrmio je predsjednik, na vlasti u zadnjih dvadeset godina, misleći pritom na oporbenu koaliciju.

"Turska će ponovno ugledati svjetlo!" obećao je pak Kemal Kiliçdaroglu malo kasnije na skupu u Izmiru, trećem po veličini turskom gradu, uporištu oporbe, pred mnoštvom simpatizera, prenosi Index.hr.

"Ovi izbori su tu da obnovimo našu demokraciju", rekao je predsjednik Narodne republikanske stranke (CHP, socijaldemokrati), kandidat koalicije šest oporbenih stranaka.

"Donijet ćemo mir (...) i bratstvo", dodao je 74-godišnji bivši visoki dužnosnik.

Dvojica kandidata su već u subotu imala dvoboj na daljinu, Kemal Kiliçdaroglu u Kayseriju, konzervativnom gradu u središnjoj Anadoliji, a Recep Tayyip Erdogan u Izmiru, gdje je na izborima 2018. osvojio gotovo trećinu glasova.

Ankete predviđaju izjednačenu utrku, koja bi mogla biti najopasnija za Erdogana otkako je 2003. stupio na dužnost predsjednika vlade.

Predsjednik, kojeg je nedavno mučio trbušni virus, morao je tada na sedmicu prekinuti kampanju a u utorak je prekinuo izravan intervju na televiziji.

No u subotu je izrazio zadovoljstvo zbog "nastavka svog programa", obećavši da se "neće zaustaviti" do dvostrukih izbora 14. maja.


(Admir O.)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.