4.5.2023. 9:17
0
Predsjednik Meksika traži od Bidena da zaustavi USAID u finansiranju opozicije
FOTO: afp
Predsjednik Meksika zatražio je od američkog kolege Joea Bidena da spriječi Agenciju Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u finansiranju grupa koje su neprijateljski raspoložene prema njegovoj vladi, ponavljajući prethodne meksičke kritike američkog intervencionizma, javlja Reuters.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador nije precizirao koje meksičke grupe bi SAD trebale prestati finansirati, ali je u prošlosti optužio nekoliko medijskih organizacija da su dio konzervativnog pokreta protiv njegove vlade.

„Vlada SAD, posebno preko USAID-a, već neko vrijeme otvoreno finansira organizacije protiv legalne i legitimne vlade koju ja predstavljam“, naveo je on u pismu Bidenu.

„Ovo je očito intervencionistički čin, suprotan međunarodnom pravu i odnosima koji bi trebali vladati između slobodnih i suverenih država“, naveo je.

U pismu se poziva na Bidenovu intervenciju, navodeći da je američki State Department proteklih dana najavio da će USAID povećati svoje finansiranje takvih organizacija.

Meksiko je 2021. godine poslao slično pismo tražeći od USAID-a da povuče sredstva dodijeljena nevladinim organizacijama koje kritikuju njegovu vladu. Glasnogovornik USAID-a je naglasio „duboko partnerstvo“ Sjedinjenih Država i Meksika.

„Posvećeni smo radu sa različitim lokalnim partnerima, uključujući civilno društvo, kako bismo pokrenuli inkluzivan, održiv, lokalno vođen razvoj“, rekao je portparol, napominjući da je „USAID takođe partner sa meksičkom razvojnom agencijom AMEXCID“ po pitanju migracija.

Lopez Obrador je ranije kritikovao grupu za slobodu govora „Član 19“ koju podržava USAID, kao i „Meksikance protiv korupcije i nekažnjivosti (MCCI)“, koji su godinama izvještavali o navodnoj korupciji i nedostatku transparentnosti u sadašnjoj i prethodnim administracijama.

Najnovije pismo dolazi nekoliko dana nakon što je Lopez Obrador podržao prijedlog da se ukine meksičko tijelo za slobodu informacija, INAI. Lopez Obrador tvrdi da su mnoga autonomna tijela pristrasna protiv njega i troše javna sredstva. U utorak su SAD pokrenule novi program namijenjen odbrani novinara širom svijeta od pravnih prijetnji.

State Department je saopštio da postoje vjerodostojni izvještaji o ograničenjima slobode izražavanja i medija u Meksiku - najsmrtonosnijoj zemlji za novinare prošle godine. SAD su predložile budžet od 63,1 milijardu dolara za 2024. godinu za State Department i USAID, za koji kažu da će nam „omogućiti da nastavimo promovisati nacionalne interese SAD i voditi svijet u suočavanju s globalnim izazovima“. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.