4.5.2023. 20:03
0
Ukrajina, Belgija i Nizozemska potpisale zajedničku deklaraciju
Ukrajina, Belgija i Nizozemska potpisale su zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini i pritiscima na Rusku Federaciju.

Ceremonija potpisivanja održana je u okviru posjete predsjednika Volodimira Zelenskog Hagu. Dokument je objavljen na web stranici šefa države, prenosi Ukrinform.

- Kraljevina Belgija i Kraljevina Nizozemska ponavljaju svoju nepokolebljivu podršku ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i punu podršku inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu i izbor sopstvenih sigurnosnih aranžmana - stoji u deklaraciji.

Potpisnici ponavljaju zahtjev da Ruska Federacija odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući vojne ili neregularne oružane jedinice koje može biti pod rukovodstvom ili podrškom Ruske Federacije.

U dokumentu se navodi da su Belgija i Nizozemska i dalje opredijeljene da Ukrajini pruže neophodnu vojnu, humanitarnu i finansijsku podršku kako bi joj pomogle da prevlada protiv ruskog agresorskog rata koliko god bude potrebno.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.