8.5.2023. 15:28
0
Stanovništvo će rasti do 2064: Očekivani životni vijek raste, a porodice se smanjuju
FOTO: AP
Najmnogoljudnije zemlje svijeta Indija i Kina nalaze se na historijskom raskrižju na kojem će se kretati u različitim smjerovima u pogledu rasta broja stanovništva. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, Indija je postala najmnogoljudnija zemlja na svijetu, pretekavši Kinu po broju stanovnika od aprila 2023. godine.

Iz UN-a su saopćili da je broj stanovnika Indije premašio Kinu prvi put od 1950, kada je počeo pratiti brojke stanovništva. U saopćenju je ukazano na različite trendove stanovništva dviju zemalja s populacijom većom od 1,4 milijarde i koje čine jednu trećinu globalne populacije u posljednjih 70 godina.

Dok je kinesko stanovništvo, koje je od prošle godine prvi put u padu, ušlo u proces apsolutnog pada, porast broja stanovnika Indije, koji je ove godine premašio 1,4 milijarde, nastavit će se sve do 2064. godine.

Kina i Indija su najmnogoljudnije zemlje na svijetu još od raspada Rimskog carstva u Evropi u petom stoljeću, u posljednjim decenijama su uvele različite metode kontrole priraštaja i sada Kina bilježi pad, a Indija rast broja stanovnika.

Populacija Kine dosegnula je vrhunac 2022. a predviđa se da će ga Indija dosegnuti tek 2064. 
Dvije zemlje slijede izrazito različite puteve u pogledu demografskih promjena u modernom dobu, gdje očekivani životni vijek raste, a porodice se smanjuju.

Stručnjaci UN-a naglašavaju važnost većeg ulaganja u obrazovanje i zdravstvo za mladu i odraslu populaciju, učinkovitije politike zapošljavanja i stvaranja više radnih mjesta za žene.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.