9.5.2023. 7:58
0
Erdogan optužuje opoziciju za provokacije uoči izbora u Turskoj
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je opoziciju da je izazvala nerede i stala na stranu terorista, javio je Reuters.

Čini se da je Erdogan sugerisao da su njegovi protivnici potaknuli sukobe dan ranije kada su mase bacale kamenje na ključnu opozicionu ličnost u istočnom gradu Erzurumu, uporištu predsjednikove AK Partije.

U nedjelju su demonstranti bacali kamenje na gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, člana glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) koji će biti potpredsjednik ako Kemal Kilicdaroglu pobijedi na predsjedničkim izborima. Sljedećeg dana, na drugoj strani Turske, tokom mitinga u zapadnom gradu Edirneu, Erdogan je optužio opoziciju da je „pro-LGBT“ i da „pripada teroristima“.

„Oni (opozicija) pokušavaju besramno oklevetati naše gradove praveći scenu vlastitim provokacijama“, rekao je Erdogan, ne osvrćući se direktno na događaje u Erzurumu. 

„Oni traže pokriće za svoj budući poraz na izborima provociranjem i vrijeđanjem ljudi“, dodao je.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu također je optužio opoziciju za podsticanje nasilja u Erzurumu. Soylu je rekao da je Imamogluova supruga isprovocirala masu tako što je pravila znak „V“ na još jednom skupu prošle sedmice - gest za koji je rekao da se odnosi na zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK).

„Ljudi Erzuruma imaju veliku osjetljivost na nacionalizam. Ako odete u ove gradove i provocirate ih zbog njihove osjetljivosti, onda ne daj Bože“, rekao je Soylu u direktnom prijenosu kasno u nedjelju.

Imamoglu je u ponedjeljak održao još jedan skup u centralnom gradu Konyi, još jednom uporištu AKP-a. „Mogu da nas gađaju kamenjem, ali mi ćemo odgovoriti ružama“, rekao je. „Agitatori će prvo naučiti lekciju od nacije na glasačkoj kutiji, a zatim će im se suditi pred nezavisnim sudovima za svoja nedjela".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.