16.5.2023. 17:17
0
U Sudanu i dalje traju žestoke borbe
U Sudanu i dalje traju žestoki sukobi između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u prijestolnici Khartoumu i drugim gradovima.

Oružani sukobi između dvije strane traju već 32 dana.

Oružane snage Sudana jutros su mlaznjacima bombardovale punktove RSF-a u Khartoumu i susjednim gradovima Bahri i Umdurman.

Nakon zračnih napada došlo je do žestokih sukoba u ovim gradovima.

Pucnjava se čula i u naseljima južno i istočno od Khartouma.

Sindikat ljekara Sudana objavio je danas da su najmanje 822 civila poginula u sukobima između vojske i Snaga za brzu podršku (RSF) od sredine aprila, a ranjeno je 3.215 osoba.

Sudanske zaraćene strane potpisale su 11. maja deklaraciju o smjernicama za omogućavanje humanitarne pomoći.

U saopštenju se navodi da su nakon više dana razgovora u saudijskom lučkom gradu Džedi, sudanske oružane snage i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) potpisale "Deklaraciju o posvećenosti zaštiti civila Sudana".

U Sudanu su 15. aprila izbile borbe između sudanske vojske i RSF-a u glavnom gradu Khartoumu i okolini. Više od 600 ljudi je ubijeno, a hiljade ranjeno.

Posljednjih mjeseci se raspiruju neslaganja između dvije strane oko integracije RSF-a u Oružane snage Sudana, što je ključni uslov sudanskog sporazuma o tranziciji s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od jeseni 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdallea Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage proglasile "pučem".

Prelazni period, koji je počeo u avgustu 2019. nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebao je biti okončan izborima početkom 2024. godine.

(Ajdin B.)

SudanSukob
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.