11.6.2023. 11:04
0
U Sudanu nove borbe poslije isteka primirja
Borbe su nastavljene jutros u Kartumu ubrzo poslije isteka 24-časovnog primirja, ko zna kojeg po redu od početka sukoba dva suparnička generala, javili su očevici.

Stanovnici Kartuma probudili su se uz zvuke artiljerije i borbi u više kvartova glavnog grada, rekli su očevici za France Presse.

Sukobi su nastavljeni deset minuta poslije isteka 24-časovnog primirja koje su ispregovarali saudijski posrednici i koje je počelo u subotu u 6.00.

Granatiranje teške artiljerije se čulo u Kartumu i u Omdurmanu, predgrađu glavnog grada i ispaljivanja iz raznih tipova oružja prijavljeno je u ulici Al Haja u južnom dijelu Kartuma.

Novo primirje koje je prema očevicima bilo u velikoj mjeri poštovano, dalo je stanovnicima Kartuma predah tokom koga su mogli da se snabdiju ili pobjegnu iz glavnog grada.

Kartum je gotovo dva mjeseca zahvaćen oružanim sukobom koji je doveo do teške humanitarne krize.

Sukob je izbio 15. aprila između vojske predvođene generalom Abdelom Fatahom al Burhanom i paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF) generala Mohameda Hamdana Dagloa.

Ranije dogovorena primirja uglavnom su kršena odmah poslije stupanja na snagu.

U ratu je već stradalo više od 1.800 ljudi prema organizaciji ACLED specijalizovanoj za prikupljanje informacija u konfliktnim zonama, dok prema UN-u ima dva miliona raseljenih i izbjeglica.

(Ajdin B.)

 
SukobSudan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.