19.5.2023. 9:25
0
U Argentini protesti protiv MMF-a: Predsjednik poručio da je dug zločin
Argentinski predsjednik Alberto Fernandez i demonstranti u Buenos Airesu ustali su protiv Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) usred pojačanih tenzija sa zajmodavcem jer se zemlja suočava s inflacijom od skoro 109 posto i sve manjim dolarskim rezervama, javio je Reuters.

Južnoamerički proizvođač žitarica, koji ima tešku historiju s MMF-om, pristao je na program od 57 milijardi dolara 2018. godine pod bivšim konzervativnim liderom Mauricijom Macrijem kako bi spriječio ekonomsku krizu. To je propalo i zamijenjeno je novim sporazumom od 44 milijarde dolara prošle godine.

Ali tenzije su porasle jer je teška suša ugrozila izvoz žitarica, glavnog argentinskog izvora dolara, prisiljavajući obje strane da se vrate za pregovarački sto kako bi obnovile sporazum.Buenos Aires želi brže isplate i lakše ekonomske ciljeve.

„Više od duga, to je zločin“, napisao je predsjednik Fernandez u tweetu u četvrtak, citirajući novi izvještaj vladinog revizora koji je zaključio da prvobitnom dogovoru nedostaje potrebna studija o utjecaju i da nije prošao kroz odgovarajuće zakonodavne kanale. Fernandez, koji je ranije kritikovao prvobitni dogovor, pozvao je na istragu „sa svom težinom zakona“.

Potpredsjednica Cristina Fernandez de Kirchner, prethodna predsjednica u dva mandata, nazvala je originalni dogovor „skandaloznim“ i „prevarom“ argentinskog naroda. Macri i MMF branili su prvobitni dogovor kao neophodan za obnovu ekonomske stabilnosti Argentine. Kritičari sadašnje vlade krive je za štampanje novca za finansiranje državne potrošnje, za koju kažu da podstiče inflaciju i slabi pezos. Na ulicama Buenos Airesa u četvrtak je hiljade Argentinaca marširalo u znak protesta protiv teških ekonomskih uslova i MMF-a, kojeg mnogi okrivljuju za mjere štednje koje su zaoštrile najgoru ekonomsku krizu Argentine u posljednje dvije decenije.


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.