19.5.2023. 14:32
0
Čelnici G7 osigurali budžetsku podršku za Ukrajinu za 2023. i početak 2024.
Čelnici grupe sedam (G7) industrijskih sila u petak su saopćili kako su osigurali da Ukrajina ima potrebnu budžetsku podršku za ovu godinu i početak 2024. jer su obnovili posvećenost pružanju finansijske i vojne podrške u njenoj borbi protiv Rusije.

- Danas poduzimamo nove korake kako bismo osigurali da ruska nelegalna agresija na suverenu državu Ukrajinu ne uspije i da podržimo ukrajinski narod u njegovoj potrazi za pravednim mirom ukorijenjenim u poštivanju međunarodnog prava - navode u zajedničkoj izjavi čelnici G7, na samitu koji je u petak počeo u japanskom gradu Hiroshimi.

Čelnici G7 - Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade - sastaju se u japanskom gradu kako bi raspravljali o sukobu u Ukrajini i sve većim brigama oko rastuće međunarodne moći Kine.

G7 je saopćila kako su njene članice navele da se "angažiraju" s drugim zemljama kako bi izbjegle protok njihove robe i tehnologije u Rusiju preko trećih zemalja, pitanje koje je postalo sve veća briga za članice, među kojima i Evropu.

Članice G7 žele suzbiti svako zaobilaženje sankcija koje bi Rusiji omogućilo povećanje prihoda, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

 
G7Lideri
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.