20.6.2023. 21:44
0
EU želi provjeriti izlazne investicije evropskih kompanija zbog sigurnosnih rizika
Evropska komisija je u utorak predstavila svoju dugo očekivanu strategiju ekonomske sigurnosti, koja ima za cilj odbranu i jačanje ekonomskih interesa EU u kontekstu geopolitičkih tenzija i brzih tehnoloških promjena. Do kraja godine trebao bi postojati konkretan prijedlog za provjeru odlaznih investicija evropskih kompanija na sigurnosne rizike, javlja belgijska agencija Belga.

Strategija ekonomske sigurnosti koju je prije nekoliko mjeseci objavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen sada je na stolu. U dokumentu se ne spominju Kina i drugi konkurenti, ali u preambuli Komisija jasno stavlja do znanja da Evropa treba više da upravlja svojim kursom.

- Rizici koji proizilaze iz ekonomskih veza koje smo u prošlosti uzimali zdravo za gotovo moraju se smanjiti - navodi se u tekstu.

Strategija se za sada sastoji od dokumenta od 14 stranica koji se dostavlja državama članicama i Evropskom parlamentu na raspravu, o kojem će prvi put razgovarati šefovi država i vlada na Evropskom samitu 29. i 30. juna. Komisija želi da se sačini lista tehnologija koje se smatraju ključnim za ekonomsku sigurnost EU.

To bi trebalo spriječiti da evropska tehnologija koja se može koristiti u svrhe dvostruke namjene (civilne i vojne i drugo) padne u pogrešne ruke. Zbog toga Komisija želi da radi sa državama članicama na identifikaciji rizika od izlaznih ulaganja evropskih kompanija – odnosno u treće zemlje.

- U nekim slučajevima, curenje tehnoloških informacija rizikuje jačanje vojnih ili sigurnosnih sposobnosti onih koji bi to mogli iskoristiti da potkopaju mir i sigurnost - navodi se.

(Ajdin B.)

EKEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.