22.6.2023. 20:41
0
Pronađene krhotine izgubljene podmornice u Atlantiku: Obalna straža sazvala konferenciju
Otkriveno je polje krhotina unutar područja potrage za podmornicom nestalom na putu prema Titanicu, upravo je objavila američka obalna straža.

Stručnjaci unutar objedinjenog zapovjedništva procjenjuju informacije, javlja BBC.

Podsjetimo, potraga za podmornicom nestalom na putu prema Titanicu danas je ušla u kritičnu fazu jer se vjeruje da je plovilo ostalo bez zraka za petero članova posade u 13.08 h, ali, operacija na sjeveru Atlantika je nastavljena.

Vozilo na upravljanje s daljine poslano je s kanadskog broda i stiglo je na dno mora, objavila je u četvrtak ujutro američka obalna straža. Na dno se priprema još jedno robotsko vozilo, s francuskog broda.

Nestalom podmornicom veličine kombija upravlja američka kompanija OceanGate Expeditions. Titan je zaronio u nedjelju u 8 sati, ubrzo izgubivši kontakt s brodom podrške.

Kompanija je objavila da u podmornici ima zraka za 96 sati, što znači da bi ga moglo nestati u četvrtak ujutro, u slučaju da je Titan neoštećen. Tačan istek roka ovisi o faktorima poput ima li na podmornici struje i koliko su članovi posade ostali mirni, rekli su stručnjaci.

Spasilačke službe i porodice posade u srijedu su se ponadali nakon što je američka obalna straža priopćila kako su kanadski avioni zabilježili podmorske zvukove. No vozila poslana u potragu na mjesto otkud je zvuk dolazio nisu bila uspješna, a dužnosnici upozoravaju da to lupanje možda nije stizalo s Titana.


(Ajdin B.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.