3.7.2023. 16:24
0
Zelensky za CNN: Putin pokazuje slabost, njegova moć se urušava
FOTO: N1
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u ekskluzivnom intervjuu za CNN izjavio da je odgovor Vladimira Putina na oružanu pobunu plaćeničke grupe Wagner bio "slab" i da ruski predsjednik gubi kontrolu nad svojim narodom.

Putin se prošlog mjeseca suočio s najvećom prijetnjom svom autoritetu u dvije decenije kada je šef paravojne grupe Wagner, Jevgenij Prigozhin, pokrenuo kratkotrajnu pobunu, preuzevši kontrolu nad vojnim objektima u dva ruska grada i marširajući prema Moskvi.

“Vidimo Putinovu reakciju. Slaba je”, rekao je Zelensky za CNN u Odesi u intervjuu snimljenom u nedjelju.

“Prvo, vidimo da on ne kontroliše sve. To kako se Wagner kretao duboko u Rusiji i zauzimao određene regije pokazuje koliko je to lako učiniti. Putin ne kontroliše situaciju u regionima. Sva ta vertikala moći koju je imao samo se ruši”, rekao je Zelensky - prenosi N1.

Neki Rusi su bodrili borce Wagnera, a snimak koji je geolocirao i potvrdio CNN prikazuje publiku koja navija dok je vozilo Prigozhina polazilo iz južnog grada Rostova na Donu 24. juna.

Zelensky je rekao da izvještaji ukrajinske obavještajne službe pokazuju da Kremlj odmjerava podršku Prigozhinu. On tvrdi da polovina Rusije podržava pobunu paravojne grupe Wagner.

Intervju sa Zelenskym dolazi u kritičnom trenutku ne samo nakon Prigozhinove neuspjele pobune, već i sedmicama nakon sporog nastojanja Ukrajine da povrati teritoriju koju je okupirala Rusija.

Taj napor je bio pod intenzivnom kontrolom zapadnih saveznika i u subotu je američki zvaničnik rekao za CNN da je šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Bill Burns nedavno posjetio Kyev i sastao se sa Zelenskym i ukrajinskim obavještajnim zvaničnicima.

Zelensky je za CNN rekao da je bio “iznenađen” kada je u medijima objavljeno da se sastao sa Burnsom.

“Moja komunikacija sa šefom CIA-e uvijek bi trebala biti iza kulisa. Razgovaramo o važnim stvarima – šta je Ukrajini potrebno i kako je Ukrajina spremna da djeluje”, dodao je.

Burns je postao pouzdan sagovornik u Kijevu, a tokom rata je nekoliko puta putovao u Ukrajinu.

“Nemamo nikakvih tajni od CIA-e, jer imamo dobre odnose, a naše obavještajne službe međusobno razgovaraju“, rekao je Zelensky.

“Situacija je prilično jasna. Imamo dobre odnose sa šefom CIA-e i razgovaramo. Pričao sam mu o svim bitnim stvarima vezanim za ratište koje su nam potrebne”, dodao je on.

Prema izjavi koju je jedan američki zvaničnik ranije dao za CNN je Burns otputovao u Kijev prije Prigozhinove pobune, no to nije bila tema razgovora.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kijevu u subotu je Zelensky rekao da je Prigozhinova pobuna “u velikoj mjeri uticala na rusku moć na bojnom polju” i da bi mogla biti od koristi za ukrajinsku kontraofanzivu.

Dok su se napori Kijeva fokusirali na ponovno osvajanje teritorije na jugu i istoku Ukrajine, Zelensky je rekao da je njegov krajnji cilj bio da oslobodi Krim, poluotok koji je Rusija anektirala 2014. godine kršeći međunarodno pravo.

“Ne možemo zamisliti Ukrajinu bez Krima. I dok je Krim pod ruskom okupacijom, to znači samo jedno: rat još nije završen”, rekao je on.

Upitan da li postoji scenario po kojem bi mogao biti postignut mir bez vraćanja Krima, Zelensky je rekao: “Onda to neće biti pobjeda“.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.