6.7.2023. 20:40
0
Prva vakcina protiv malarije biti će uvedena u 12 afričkih država
FOTO: AP / Jerome Delay
Dugo očekivana vakcina protiv malarije najavljena je za uvođenje u 12 afričkih zemalja u sljedeće dvije godine, potencijalno spašavajući desetine hiljada života.

Početnih 18 miliona doza prve vakcine protiv malarije na svijetu dodijeljeno je zemljama u kojima je rizik od obolijevanja i umiranja djece od malarije najveći, navodi se u saopćenju globalne alijanse za vakcine Gavi, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.

- Ova vakcina ima potencijal biti vrlo utjecajna u borbi protiv malarije, a kada se široko primjenjuje zajedno s drugim intervencijama, može spriječiti desetine hiljada smrti svake godine - rekao je Tabani Maposa, glavni direktor provedbe programa za državu u Gaviju.

Nadaju se zalihama
Još 16 afričkih zemalja zatražilo je pristup vakcini i nadat će se zalihama kada se proizvodnja poveća.

Vakcina, nazvana RTS,S/AS01, proglašena je "sigurnom i učinkovitom" u smanjenju smrti i teških bolesti nakon što je dano na 1,7 miliona djece u Gani, Keniji i Malaviju od 2019. godine.

Sada će ga dobiti Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Liberija, Niger, Sierra Leone i Uganda, a očekuje se da doze stignu u posljednjem kvartalu ove godine.

UNICEF-ov pomoćnik direktora za imunizaciju, Ephrem T Lemango, rekao je da će vakcina pomoći u borbi protiv bolesti koja svake godine u Africi ubije gotovo pola miliona djece mlađe od pet godina.

- Već dugo vremena ove smrti su se mogle spriječiti i liječiti; ali uvođenje ove vakcine dat će djeci, posebno u Africi, još bolje šanse za preživljavanje. Kako se ponuda povećava, nadamo se da će još više djece moći imati koristi od ovog napretka koji spašava život - rekao je.

Otkriće godine
Vakcine proizvodi "GlaxoSmithKline", ali uz očekivanih 60 miliona potrebnih doza svake godine do 2026., indijska kompanija "Bharat Biotech" uskoro će također biti uključena u opskrbu.

Dr. Kate O’Brien, direktorica odjela za imunizaciju, cjepiva i biološke lijekove pri WHO-u, rekla je da je vakcina otkriće za zajednice pogođene malarijom.

- Velika potražnja za vakcinom i veliki doseg imunizacije djece povećat će jednakost u pristupu prevenciji malarije i spasiti mnoge mlade živote. Neumorno ćemo raditi na povećanju opskrbe sve dok sva ugrožena djeca ne budu imala pristup - rekao je O’Brien.

Još jedno cjepivo, R21, razvijeno na Univerzitet Oxford, također će proizvoditi indijska kompanija, Serum Institute, i čeka pretkvalifikaciju SZO-a.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.