9.7.2023. 14:05
0
UN osudio zračni napad na Sudan u kojem su poginule 22 osobe
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres osudio je zračni napad u kojem su poginule 22 osobe u Sudanu.

U saopštenju glasnogovornika Generalnog sekretarijata UN-a navedeno je da je Guterres osudio zračni napad u Sudanu i izrazio saučešće rodbini poginulih.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut da rat koji se i dalje vodi između oružanih snaga i koji destabilizuje čitav region, dovodeći Sudan na ivicu građanskog rata velikih razmjera", navodi se u saopštenju.

U jeku sukoba između sudanske vojske i Snaga za brzu podršku (RSF), vojni avioni izveli su jučer zračni napad na distrikt Dar es Salaam u Omdurmanu, zapadno od glavnog grada Khartouma.

Očevici su kazali da je poginulo najmanje 20 ljudi, među kojima su žene i djeca, a RSF je naveo da je u napadu poginula najmanje 31 osoba, a na desetine civila je povrijeđeno.

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) optužile su u subotu vojsku za ubistvo 31 civila u vazdušnom napadu na grad Omdurman.

RSF je saopštio da "oštro osudio namjerne vazdušne napade koje je izvela ekstremistička teroristička milicija predvođena šefom vojske" Abdel Fattah al-Burhanom.

Sudanska vojska je saopštila da je grupa pripadnika RSF-a ubijena u vojnoj operaciji u Omdurmanu, te da je uništeno nekoliko oklopnih vozila.

Sudan je bez funkcionalne vlade od jeseni 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao "državni udar".

Prelazno razdoblje, koje je počelo u augustu 2019. nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebalo je završiti izborima početkom 2024. godine.

Sudan je od sredine aprila pogođen sukobima između vojske i RSF-a. Oko 1.000 civila je poginulo, a hiljade ranjeno u nasilju.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da je više od 2,2 miliona ljudi raseljeno zbog trenutnog sukoba u Sudanu.

U proteklom periodu najavljeno je nekoliko inicijativa za prekid vatre, međutim, nisu uspjeli okončati sukobe.

(Ajdin B.)

SudanUN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.