17.3.2024. 18:30
0
Dramatično upozorenje UN-a: Stanovništvo Gaze je na rubu gladi
Stanovništvo Gaze je na rubu gladi, upozorila je u nedjelju Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

- UNRWA mora doprijeti do što većeg broja ljudi kako bi im dostavili prijeko potrebnu pomoć, objavila je UNRWA.

Agencija UN-a je saopćila da se mora nastaviti isporuka humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

- Siguran, nesmetan i neprekidan pristup cijelom Pojasu Gaze je pitanje života i smrti, navodi se.

Stanovnici Pojasa Gaze koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima više od pet mjeseci sve više se suočavaju sa nestašicom hrane.

Nakon nekoliko mjeseci prvi put kamioni s humanitarnom pomoći u subotu navečer stigli su u sjeverni dio Gaze koja se posebno suočava sa glađu.

Kamioni su stigli u skladišta Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) nakon čega će pomoć biti podijeljena Palestincima.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa, a od tada je najmanje 31.645 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid, prenosi Anadolija.

(Ajdin B.)

UNGaza
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.