11.7.2023. 17:05
0
Dobitnica Nobelove nagrade: Pristup Ukrajine NATO-u bi pomogao zaustaviti rat
FOTO: N1
Oleksandra Matviichuk, pravnica za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2022. godine, izdala je saopštenje o potencijalnom članstvu Ukrajine u NATO-u, navodeći da bi to doprijnijelo zaustavljanju, a ne nastavku rata, javlja Guardian.

“Početak stvarnog pristupa Ukrajine NATO-u je način da se okonča rat, a ne da se proširi. Jer će “strateška neizvjesnost” uvijek služiti kao razlog da Rusija nastavi da napada Ukrajinu”, navela je ona.

Istakla je da ljudi u Ukrajini “očekuju konkretne rezultate od samita u Vilniusu”, te da je “vrijeme uvjeravanja da su vrata NATO-u otvorena prošlo”, prenosi N1.

“Njih treba pretočiti u odluke koje omogućavaju početak procesa pristupanja Ukrajine NATO-u”, navela je.

Navodi da je Rusija “oduvijek koristila ratove i okupaciju stranih teritorija” kako bi stvorila “novu realnost, tjerajući međunarodnu zajednicu da s njom računa”.

“Demokratske zemlje koje učestvuju u NATO-u trebalo bi konačno da preuzmu inicijativu da počnu da upravljaju ovim procesom. Predugo smo uzimali sigurnost zdravo za gotovo. Neophodno je preuzeti odgovornost za našu zajedničku budućnost”, podcrtala je Matviichuk.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.