10.4.2024. 21:11
0
Drama na nebu: NATO snage presrele ruski špijunski avion
Njemački borbeni avioni poslati su u misiju presretanja ruskog špijunskog aviona iznad Baltičkog mora.

Newsweek prenosi da se incident desio jučer i dodaje da odnedavno prošireni NATO nastoji da pojača napore za odvraćanje potencijalne agresije koju bi Moskva mogla da izvrši u sjeveroistočnoj Evropi.

Navodi se da su ruski avion Il-20 primjetile vojne snage Švedske, koja je odnedavno članica Alijanse.

Nakon toga su dva njemačka Eurofightera poletjela iz vazduhoplovne baze blizu grada Lagea kako bi presrela tu letjelicu.

Navodi se da je ruski avion uletio u vazdušni prostor Švedske jugoistočno od oblasti Blekinge, koja je blizu strateški važnog ostrva Gotland.

- Zajedno sa našim (švedskim) partnerima izvršili smo provjeru ruske letjelice za nadzor kod Gotlanda - navodi se u objavi na zvaničnom nalogu Luftvafea na društvenoj mreži X.

Uz objavu je postavljena i fotografija na kojoj se vide dva Eurofightera kako iz blizine prate ruski Il-20.

Švedsko Ratno vazduhoplovstvo je također objavilo fotografiju tog bliskog susreta na istoj društvenoj mreži.

- Izvršena je vizualna identifikacija ruskog Il-20 (ukazivao na nadzor) koji je uletio u švedski vazdušni prostor jugoistočno od Blekingea - navodi se u objavi i i dodaje da su presretanje izvršili njemački avioni.

(Ajdin B.)

NATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.