24.7.2023. 8:30
0
Četiri državljanke Hrvatske uhapšene u Španiji, pljačkale kuće po oprobanom receptu
Španska policija je u južnom mjestu Azara, udaljenom 36 kilometara od Valencije, uhapsila četiri žene s hrvatskim dokumentima pod optužbom da su pljačkale kuće.

Žene u dobi između 18 i 34 godine odranije su registrirane u policiji zbog sličnih djela, saopćila je španska nacionalna policija. Za jednom od njih je sud u sjevernom gradu Oviedu raspisao nalog za hapšenje.

Žene, čija imena nisu objavljena, primijetio je u Alzari policajac koji u tom trenutku nije bio na dužnosti.

Sumnjivo ponašanje

Pratio ih je zbog sumnjivog ponašanja među zgradama u centru grada sa 46.300 stanovnika. Zatim jhe obavijestio policijsku patrolu.

“Uhapšene žene djelovale su uvijek na isti način. Prvo bi pozvonile na interfon te promatrale prozore i balkone pokušavajući otkriti ima li koga u stanu.

Jedna bi stražarila dok bi ostale plastičnom karticom ili alatom obijale brave”, navodi policija.

Prilikom hapšenja, policajci su pronašli kod žena nekoliko odvijača skrivenih među njihovim stvarima, plastičnu karticu te drugo pogodno oruđe.

Provjerom ulaznih vrata u zgradama gdje su zatečene otkrili su tragove obijanja brava.

Žene su optužene za dvije provale i još četiri pokušaja.

Policija je u pozvala stanovnike Španije na oprez jer su ovakve pljačke česte šiorom zemlje.

Ima i bh. državljanki

Žene s hrvatskim, srbijanskim, bosanskohercegovačkim i italijanskim dokumentima redovito bivaju hapšene pod sumnjom za krađe gotovine, nakita, parfema i drugih vrijednih predmeta iz kuća i stanova.

Ponekad ih muškarci razvoze automobilima na odredišta.

Policija takve grupe naziva “putujućim bandama” jer često mijenjaju mjesta po Španiji.

“Uvijek kada izađete iz kuća, iako na nekoliko minuta, zaključajte do kraja vrata. Dođete li kući i primijetite obijenu bravu ili otvorena vrata, ne ulazite i ne dirajte ništa nego odmah nazovite policiju”, navela je policija.

Pozvala je građane da zovu kada god primijete sumnjive osobe te da ne puštaju u zgradu nepoznate ljude.

Broj pljački redoviti raste ljeti kada se hiljade stanovnika nalaze na godišnjim odmorima izvan svojih domova, prenosi HRT.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.