26.7.2023. 22:25
0
Američki zvaničnici sastaju se s predstavnicima talibana u Dohi
FOTO: FENA/Arhiv
Američki zvaničnici sastat će se s predstavnicima talibana i "tehnokratskim profesionalcima" iz ključnih afganistanskih ministarstava tokom posjete Dohi ove sedmice, saopćio je u srijedu State Department, dodajući da će razgovarati o ekonomskim pitanjima, sigurnosti i pravima žena.

Specijalni predstavnik za Afganistan Thomas West i specijalna izaslanica za afganistanske žene, djevojke i ljudska prava Rina Amiri otputovat će u Astanu, Kazahstan, i Dohu, u Kataru, od 26. do 31. jula, navodi se u saopćenju State Departmenta.

U Astani će se sastati sa zvaničnicima Kazahstana, Kirgistanske Republike, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana kako bi razgovarali o Afganistanu, navodi se u saopćenju, u kome se dodaje da će se američki zvaničnici sastati i s članovima civilnog društva fokusiranim na prava žena.

Američki zvaničnici sastat će se s delegacijom talibana u Dohi i razgovarati o humanitarnoj podršci Afganistanu, sigurnosnim pitanjima, pravima žena, stabilizaciji afganistanske ekonomije i naporima u borbi protiv proizvodnje i trgovine narkoticima, saopćio je State Department.

Sastanci “ne znače bilo kakvu naznaku priznanja ili bilo kakvu naznaku normalizacije ili legitimiteta talibana", kazao je portparol State Departmenta Vedant Patel, odgovarajući na pitanje o posjeti, i ponavljajući zabrinutost Sjedinjenih Država zbog kršenja ljudskih prava i marginalizacije žena i djevojaka u Afganistanu pod talibanskom vlašću.

- Ovo ne ukazuje na bilo kakvu promjenu u politici Sjedinjenih Država. Veoma smo jasni da ćemo na odgovarajući način sarađivati s talibanima kada je to u našem interesu - rekao je Patel.

Talibani su se vratili na vlast 2021. godine kada su se snage NATO-a i Sjedinjenih Država povukle nakon 20-godišnjeg sukoba. Tokom haotične evakuacija hiljade očajnih Afganistanaca pokušavali su da uđu na aerodrom u Kabulu i pojavili su se prizori muškaraca koji su se držali aviona dok su rolali niz pistu, prenosi Reuters.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.