31.7.2023. 13:40
0
Švedska o paljenju Kur'ana: "Ovo je najozbiljnija situacija od 2. svjetskog rata"
FOTO: EPA
Švedska i Danska razmišljaju o zabrani spaljivanja Kur'ana jer to ugrožava njihovu sigurnost i izazvalo je oštre proteste u muslimanskim zemljama, piše u ponedjeljak agencija dpa.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je u bliskom kontaktu sa svojom danskom kolegicom Mette Frederiksen o mogućoj zabrani, prenosi N1.

“Nalazimo se u najozbiljnijoj sigurnosnoj situaciji od Drugog svjetskog rata”, napisao je Kristersson na Instagramu u nedjelju navečer, dodajući da bi mnogi mogli iskoristiti situaciju.

Ranije je danska vlada najavila da će razmotriti pravne lijekove za zabranu paljenja Kur'ana pred stranim veleposlanstvima.

Vjere je dopušteno kritizirati, rekao je danski ministar vanjskih poslova Lars Løkke Rasmussen. “Ali ako stojite ispred strane ambasade i spalite Kur'an ili ispred izraelske ambasade spalite svitak Tore, to nema druge svrhe osim ismijavanja.”

"To, međutim, ugrožava kolektivnu sigurnost zemlje", naveo je, prenosi N1.

Nedavno su male grupe spalile kopije Kur'ana tijekom islamofobnih akcija u Švedskoj i Danskoj. To je dovelo do ljutitih protesta i prijetnji u nekoliko muslimanskih zemalja.

Osobito su žestoke reakcije bile u Iraku, čija je vlada protjerala švedskog veleposlanika. Prethodno su demonstranti u Bagdadu provalili u švedsko veleposlanstvo i zapalili ga.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.