15.8.2023. 12:53
0
Njemački medij: Putinov mlađi saveznik iz Banjaluke je suočen s preprekama
FOTO: Vlada RS
"Rusija se u Europi može osloniti na tri saveznika", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung: "U državi-članici EU-a Mađarskoj, zemlji kandidatkinji Srbiji i u pola Bosne i Hercegovine pod kontrolom bosanskih Srba - vlastodršci su čvrsto lojalni Putinu, iako s različitim nijansama."

“Najodlučnije je svoju politiku usmjerio ka Moskvi Milorad Dodik, predsjednik RS”, piše njemački list.

“Moskvi idu na ruku Dodikovi napori da transformira Bosnu u konfederaciju država, kao preliminarni korak ka kasnijoj secesiji njegovog dijela zemlje – jer su nemiri, kao rezultat toga, značajni”, dodali su.

Autor članka Michael Martens pritom ukazuje da se Dodik, kojeg naziva “Putinov mlađi partner u Banjaluci”, nedavno suočio s preprekama – Njemačka je najprije zamrzla, a sada i potpuno obustavila četiri infrastrukturna projekta u RS-u vrijedna više od sto milijuna eura, SAD je krajem jula uveo sankcije četvorici visokih dužnosnika RS-a, a prošle sedmice je i javni tužitelj BIH podigao optužnicu protiv Dodika.

“Optužnica je vrhunac dosadašnjeg sukoba Dodika i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Cristiana Schmidta (CSU)”, ocjenjuje autor, ali i napominje da sada “ostaje da se vidi hoće li javno tužilaštvo sa sjedištem u Sarajevu uopće moći djelovati na području RS”.

“Dodika podržavaju Moskva, Beograd i Budimpešta”, piše njemački list. 

“Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto širi stav da nekakav neodređeni ’međunarodni liberalni mainstream’ stoji iza udara Zapada i javnog tužitelja na Dodika”, odnosno da se tako “kažnjavaju političari koji se hrabro zalažu za nacionalne interese, kao što to čine Dodik i Putin”, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.