2.9.2023. 15:37
0
NATO organizira velike pomorske vježbe na Baltiku
Njemački zapovjednik mornarice saopćio je da će se masovne mornaričke vježbe u Baltičkom moru, koje uključuju oko 30 brodova i više od 3.000 pripadnika zapadnih oružanih snaga, po prvi put fokusirati na simulaciju odgovora na ruski napad u tom regionu.

Dvosedmična vježba, koja bi trebala početi naredne subote, vidjet će trupe iz svih NATO zemalja na Baltičkom moru, uključujući i Švedsku, koja će uskoro postati članica NATO-a, te nebaltičke saveznike poput SAD-a, Kanade i Francuske, kako treniraju rame uz rame.

"Šaljemo jasnu poruku Rusiji: Ne pod našim nadzorom", izjavio je viceadmiral Jan Christian Kaack u Berlinu. "Vjerodostojno odvraćanja mora uključivati sposobnost za privtunapad."

SAD će u vježbu poslati brod Mesa Verde, dužine više od 200 metara dizajniran za prijevoz i iskrcavanje oko 800 marinaca u amfibijskom napadu, izjavio je Kaack.

"Finska i baltičke države gotovo 100 posto ovise o pomorskim opskrbnim rutama kroz Baltičko more. Ako bi Suvalki koridor (jedina veza koja povezuje baltičke države s Poljskom i glavnim teritorijem NATO-a u Evropi) bio blokiran - što se lako može postići s obzirom na samo dvije ceste i jednu željezničku liniju - ostali bismo samo s morskim rutama, i tuda bismo morali pronaći put", dodao je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.