10.9.2023. 19:23
0
Biden u Vijetnamu: Ne pokušavamo započeti 'hladni rat' s Kinom
Predsjednik Joe Biden kazao je u nedjelju da ne pokušava započeti "hladni rat" s Kinom tokom svoje prve posjete Vijetnamu, rekavši da je njegov cilj da obezbijedi stabilnost širom svijeta izgradnjom američkih veza s Vijetnamom i drugim azijskim zemljama.

“Imamo priliku da ojačamo saveze širom svijeta kako bismo održali stabilnost. To je ono o čemu se radi na ovom putovanju”, rekao je Bajden na konferenciji za novinare.

“Ne radi se o obuzdavanju Kine. Radi se o postojanju stabilne baze.”

Američki predsjednik je došao u Hanoi dok Vijetnam sa SAD dostiže najviši diplomatski status sveobuhvatnog strateškog partnera, što je dokaz koliko je odnos evoluirao od onoga što je Bajden nazvao "gorkom prošlošću" Vijetnamskog rata.

Prošireno partnerstvo odražava šire napore širom Azije da se suprotstavi kineskom uticaju, jer je Bajden rekao da Vijetnam želi da pokaže svoju nezavisnost, a američke kompanije žele alternativu kineskim fabrikama. Ali Bajden slijedi ove sporazume dok istovremeno pokušava smiriti bilo kakve tenzije s Kinom.

Bidenovi komentari dolaze nakon što je u nedjelju srdačno dočekan u Hanoju, gdje je predvidio "početak ere još veće saradnje" sa Vijetnamom.

"Vijetnam i Sjedinjene Države su suštinski partneri" u "izuzetno važnom" trenutku za svijet, izjavio je američki predsjednik na početku sastanka s generalnim sekretarom vladajuće Komunističke partije, Nguyen Phú Trọngom.

Vodeći računa da ne bude percipiran kao da je na strani Washingtona ili Pekinga, Hanoi želi ojačati svoju poziciju protiv Kine, u pozadini pomorskog i teritorijalnog rivalstva.

Zemlja se, međutim, ne oslanja samo na američku podršku. New York Times je objavio da Vijetnam tajno pregovara o novom sporazumu o oružju s Rusijom - uprkos međunarodnim sankcijama.

Jon Finer, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Joea Bidena, objasnio je da Vijetnam i Rusija decenijama sarađuju u vojnoj saradnji, ali, prema Fineru, postoji "sve veća nelagoda među Vijetnamcima" u vezi sa ovim odnosom.

Rekao je da bi Washington i njegovi saveznici mogli pomoći Hanoju da "diverzifikuje svoje partnere" u nestabilnoj političkoj klimi.

Joe Biden će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Vo Van Thuongom i premijerom Phạm Minh Chínhom, a također planira odati počast dok je u Hanoju kod spomenika posvećenom preminulom Johnu McCainu, bivšem američkom ratnom heroju i političaru.

McCain je bio ratni zarobljenik u Vijetnamu i kasnije je pomogao u obnovi veza između dvije zemlje.

Tokom svoje posjete, Bajden će također morati uskladiti strateške interese sa odbranom ljudskih prava zbog čega je Vijetnam na meti kritika.

Protivnici su se navodno suočili sa zastrašivanjem, uznemiravanjem i zatvorom nakon nepravednih suđenja, a bilo je izvještaja o mučenju kako bi se izvukla priznanja, navodi Human Rights Watch.

Aktivisti strahuju da će američki predsjednik, uprkos svojim sjajnim govorima o odbrani demokratije u svijetu, izbjeći tu temu u Hanoju.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.