6.4.2024. 12:41
0
Biden pozvao čelnike Egipta i Katara: Izvršite pritisak na Hamas
Američki predsjednik Joe Biden pozvao je čelnike Egipta i Katara da izvrše pritisak na Hamas da pristane na primirje u Gazi i sporazum o taocima prije nove runde pregovora ovog vikenda u Kairu.

Direktor CIA Bill Burns predvodit će američku delegaciju na pregovorima u Kairu, saopćio je američki zvaničnik.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije kazao je da je Biden uputio pisma egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu El-Sisiju i emiru Katara šejhu Tamimu bin Hamadu al-Thaniju o stanju pregovora o taocima i "pozvao ih da osiguraju obaveze Hamasa da se dogovore i pridržavaju dogovora.”

Biden je u četvrtak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom koga su razgovarali o tekućim pregovorima o taocima i o novoj rundi pregovora u Kairu.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao je da je Biden poručio Netanyahuu da osnaži svoje pregovaračke timove u Kairu kako bi se sporazum mogao postići što je skorije moguće.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici smatraju prekid vatre ključnim za omogućavanje većeg broja humanitarne pomoći u Gazi u jeku strahovanja od gladi među tamošnjim Palestincima.

Prema najnovijem prijedlogu, Izrael i Hamas pristali bi na šestosedmični prekid vatre u zamjenu za oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca koje drži Hamas. Napredak oko dogovora blokiran je sedmicama, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.