21.9.2023. 17:56
0
Armenci traže ostavku premijera nakon predaje Nagorno-Karabaha
Azerbejdžan je u srijedu zaustavio ofanzivu nakon što su armenske separatističke snage u Nagorno-Karabahu pristale na prekid vatre.

Hiljade demonstranata okupile su se u glavnom gradu Armenije Erevanu kritizirajući Vladin neuspjeh da podrži armenske separatiste u Nagorno-Karabahu, pošto se odmetnuta regija morala predati Azerbejdžanu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Demonstranti su se okupili na centralnom Trgu republike. Mnogi su tražili da premijer Nikol Pašinjan podnese ostavku. On je bio na dužnosti u vrijeme poraza od Azerbejdžana 2020., a sada je i doveo do konačnog kolapsa armenskih vlasti u Karabahu.

-Nadamo se da će otići. Bolje je da vođa koji je izgubio rat ode nego da ostane, rekao je 32-godišnji inženjer Harut.

- Borili smo se za to 30 godina, više od 30 godina i sada je sve to uzalud, dodao je i kako poraz boli još više kada se uzme u obzir koliko su se dugo Armenci borili.

Opozicioni političari održali su govore na pozornici kritizirajući Pašinjana, koji je preuzeo vlast u revoluciji 2018. kada se obraćao pristalicama na istom tom trgu. Neki učesnici protesta bacali su boce i kamenje na obližnji premijerov ured.

Interventna policija blokirala je pristup Vladinim uredima, a u blizini trga parkirani su bili vojni kamioni i raspoređene su jake snage sigurnosti.

Pašinjan je zadnjih mjeseci javno optužio Rusiju da ne čini dovoljno kako bi pomogla Armeniji. U utorak je rekao da neidentificirane snage razgovaraju o državnom udaru u Erevanu.

Azerbejdžan je rekao da želi “gladak proces reintegracije” Armenaca u Karabahu i odbacio je armenske optužbe da želi “etnički očistiti” regiju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.