25.9.2023. 15:19
0
Viktor Orban: "Nema podrške Ukrajini"
FOTO: AP
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska neće podržati položaj Ukrajine na bilo kojem međunarodnom forumu dok Kijev ne vrati zakone kojima se osiguravaju prava zakarpatskih Mađara u Ukrajini.

- Ukrajina se godinama protivi mađarskim školama. Oni žele da ih sve pretvore u ukrajinske škole ili, ako to ne uspije, da ih zatvore. Vlada Mađarske bori se na svakom međunarodnom forumu za prava zakarpatskih Mađara, posebno djece. Nećemo podržati Ukrajinu po bilo kojem pitanju u međunarodnom životu dok se ne vrate raniji zakoni kojima su bila osigurana prava zakarpatskih Mađara - rekao je Orban mađarskim poslanicima.

On je dodao da je nova ukrajinska uprava škole u Mukačevu zabranila pjevanje mađarske nacinalne himne i nošenje odjeće sa mađarskim nacionalnim bojama u toj obrazovnoj instituciji.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.