28.2.2024. 8:17
0
Orban: Pitanje pobjednika u Ukrajini je nerješivo
FOTO: TELEGRAM/ap
Premijer Mađarske Viktor Orban je pitanje o pobjedniku u konfliktu u Ukrajini nazvao nerješivim i pozvao na mirno rješenje sukoba.

"Mađari vide da Rusija neće pobijediti Ukrajinu, ali i Ukrajina koju podržava Zapad, neće pobijediti Rusiju. U ovoj situaciji je potrebno spasavati živote i mirovni pregovori su potrebni što je pijre moguće, to je stav Mađarske", prenosi agencija MTI nakon sastanka Višegradske grupe u Pragu.

Mađarski premijer je rekao da pitanje ko će pobijediti u sukobu predstavlja zamku, jer vjeruje da je to pitanje nerješivo. Osim toga je rekao da je loš stav da se jedna strana unaprijed proglasi krivom.

"Pitanje krivice bi trebalo da se riješi nakon rata. Preporučujem svima u ovom pitanju strateški mir", rekao je on.

Orban je ponovio stav koji je ranije objavila mađarska vkada da sukob u Ukrajini može da se riješi samo pregovorima, a ne na bojnom polju.

Negirao je da je Mađarska, navodno, bila u međunarodnoj izolaciji zbog politike prema Ukrajini.

Dodao je da Budimpešta Kijevu pruža humanitarnu pomoć, koja isključuje isporuku oružja i vojske, prenose mediji.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.