14.10.2023. 15:34
0
Rusija im ovo neće oprostiti: Armenija je sada obavezna hapsiti ruske optuženike za ratne zločine
FOTO: Vlada Armenije
Ovo se navodi na predsjedničkom sajtu.

Armenski parlament je 3. oktobra izglasao ratifikaciju Rimskog statuta MKS sa 60 poslaničkih glasova "za" i 20 protiv, prenosi TASS.

Bajkotvali raspravu
Opozicione frakcije Armenije i stranka Imam čast, koje su bojkotovale raspravu o tom pitanju, vratile su se u salu za sjednice i glasale protiv istakavši da usvajanje tog dokumenta nema nikakve veze sa interesima Amenije već sa (širim) geopolitičkim ciljevima.

Zvanična Moskva je ocijenila pristupanje Armenije Rimskom statutu apsolutno neprijateljskim korakom.

Prema riječima zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Mihaila Galužina, MKS, koji je prije izvjesnog vremena izdao naloge za hapšenje predstavnika najvišeg ruskog rukovodstva, nema nikakve veze sa pravdom, već je u pitanju "ispolitizovana prozapadna struktura koja izvršava naređenja za krivično gonjenje ličnosti nepoželjnih za Zapad".

Nalozi za hapšenje 
Galužin je poručio da su ovi nalozi za hapšenje "apsolutno pravno ništavni".

U međuvremenu, amenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da zvanični Jerevan ne mijenja vektore svoje vanjske politike.

On je ukazao da pitanje ratifikacije Rimskog statuta ni na koji način nije upereno protiv Rusije, jer je pokrenuto prije nego što je MKS izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema njegovim riječima, Rimski statut pruža mogućnost da se odnosi sa pojedinim državama regulišu na bilateralnoj osnovi, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.