27.10.2023. 8:12
0
Novinari BBC-a "plaču u toaletima" zbog izvještavanja o Gazi. Neki su uzimali slobodne dane a pojedini nisu odlazili na zadatke
Novinari BBC-ja navodno "plaču u zahodima" zbog zabrinutosti da je emiter tretirao izraelske živote "dostojnije" od palestinskih usred izvještavanja o izraelskom brutalnom ratu protiv Gaze, izvijestio je The Times.
Zaposlenici britanske televizije optužili su je da je "previše popustljiva" prema Izraelu dok "dehumanizira palestinske civile".

Osoblje je navodno uzimalo slobodne dane, dok su oni koji rade prema učinku "žrtvovali svoju zaradu" ne dolazeći na zadatke. 

"Mnogi ljudi se osjećaju uznemireno", rekao je jedan izvor. 

Štaviše, u e-mailu kojeg su podijelili s međunarodnim osobljem BBC Newsa, novinari su istaknuli da su riječi kao što su "masakr", "pokolj" i "zvjerstva" često korištene u odnosu na napad Hamasa, ali akcije Izraela nisu opisane korištenjem sličanog tona ili rječnika. 

Među onima koji optužuju BBC za pristranost prema Izraelu je dopisnik iz Bejruta Rami Ruhayem, koji je izrazio "najveću moguću zabrinutost" zbog izvještavanja o tekućem ratu.

Ruhayem je dalje izjavio da novinari BBC-ja često "olakšavaju" izraelskim dužnosnicima tokom intervjua, dopuštajući im "udobno vrijeme" da opravdaju zločine Tel Aviva u Gazi.

"Ne otvara li ovo pitanje mogućeg saučesništva BBC-ja u dehumanizaciji i propagandi?" rekao je on. 

Jedan od njegovih zaposlenika, dopisnik  iz Tunisa Bassam Bounneni, napustio je posao "zbog svoje profesionalne savjesti" zbog  BBC-jevog izvještavanja o ratu između Izraela i Gaze.

Također, prošle sedmice, šest je novinara uklonjeno sa zadataka  nalaze se pod istragom zbog objava na društvenim mrežama i lajkova koji su protumačeni kao propalestinski.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.